Článek o vahách na dobytek (1)

Váhy a vážení – jak sledovat hmotnost živých zvířat

Česká firma FORMAT 1 spol. s r. o. se již 29 let zabývá problematikou vah a vážení. S ohledem na prostředí, ve kterém bývají váhy provozovány, klademe při jejich konstrukci důraz především na robustnost jejich provedení a jednoduchost obsluhy. Jelikož váhy vznikají ve vlastním konstrukčním a vývojovém oddělení a jsou vyráběny v našich dílnách, můžeme dodat váhy nejen standardních rozměrů a provedení, ale i váhy rozměrově či funkčně přizpůsobené již existující stájové technologii. Sledování hmotnosti zvířat je pro chovatele jeden z klíčových údajů jak v mléčné, tak v masné produkci skotu.

Naše váhy lze rozdělit do čtyř kategorií:

- Váhy klecové, ve kterých je zvíře během vážení uzavřeno v robustní kleci. Tento způsob se používá nejčastěji při vážení většího množství zvířat. Váhy se umisťují do uličky jako průchozí, přičemž zvíře se na pár sekund v kleci uzavře zasouvacími dveřmi, proběhne vážení a poté je vypuštěno dále do uličky.

- Váhy vkládané pod již existující klece. Ideální varianta pro případ, kdy chovatel již má např. fixační klec nebo jakoukoliv starší klec. V tom případě již není nutno pořizovat další, vážící klec, ale pouze vážící ližiny (lišty), které se umístí pod tuto stávající klec. Pak je možno provést vážení současně s pracemi ve fixační kleci.

- Váhy deskové, které se používají pro vážení menších, klidnějších zvířat (ovce, kozy) a to spíše pro jednotlivá vážení. Časté použití těchto vah je na výstavách či malých farmách.

- Do čtvrté kategorie zahrnujeme váhy speciální, tedy váhy na míru, zakázkové apod.

Klecové váhy dodáváme ve dvou základních provedeních: stacionární a mobilní. Stacionární váhy jsou určeny pro vložení do uličky na jedno stálé místo. Jejich šířka bývá standardně 1000 mm, lze však dodat šířku libovolnou, tak aby přechod z hrazení uličky do váhy a z váhy byl plynulý, aby se zvíře v kleci nemělo naopak tendenci točit apod. Podlaha váhy se obvykle zapouští do úrovně okolního terénu. Mobilní váhy jsou váhy určené pro převoz mezi vážícími místy (např. mezi farmami). Jsou přímo zapojitelné za traktor a mají klasická kola používaná na přívěsných vozících. Jsou vybaveny odnímatelnou ojí a nášlapnými plechy. Pro vážení se kola sklopí, čímž se vážící plocha sníží na minimální výšku od země pro snadný průchod váhou. Při převozu je klec pozvednuta pro průjezd terénem.

Všechny váhy mohou být vybaveny z jedné strany namísto výsuvných dveří fixačním čelem.

Váhy vkládané pod již existující klece jsou řešeny formou vážících lišt – „ližin“. Jedná se o úzké U-profily o různých délkách (od 600 mm do 1500 mm) s vestavěnými snímači zatížení. Tyto ližiny se vkládájí napříč pod již existující klec (fixační apod.). Hmotnost samotné klece se na displeji vytáruje. Délku ližin lze zvolit ze standardních rozměrů anebo opět přizpůsobit šířce dané klece.

Váhy deskové jsou jednoduchým způsobem vážení zvířat. Jedná se o desku o rozměrech cca. 600x1500 mm s nášlapy. Tato metoda se doporučuje pouze pro vážení malých zvířat (ovce, kozy apod.), protože zvíře při vážení na desce pouze volně stojí, není uzavřeno v kleci. Pokud by se tato vážící deska vložila do uličky, pak při opření zvířete během vážení o hrazení, které není součástí váhy, dochází k chybě vážení.

Váhy speciální zahrnují všechny ostatní metody vážení a zakázkové váhy, které jsou konstruovány na míru. Nestandardní rozměry klecí, úpravy pro častější převoz váhy vysokozdvižným vozíkem apod.

Pro vážení prasat, selat, ovcí, koz máme v sortimentu menší, lehké klecové váhy o nosnostech řádově desítky až stovky kg a rozměrech cca. 500x1500 mm. A to jak stacionární, tak vybavené kolečky či madly pro převoz.

Všechny váhy mohou být vybaveny podlahou tvořenou protismykovým plechem anebo stájovou gumou, lze dodat lakované, zinkované či nerezové provedení.

Ovládací displeje k vahám jsou v robustním, kovovém provedení a lze si vybrat z několika typů. S ohledem na dobrou čitelnost i z dálky jsou vybaveny svítícími velkými LED číslicemi, klávesnicí s českým popisem a především jednoduchou obsluhou, bez zbytečných funkcí. Napájení jak na 230VAC pro stacionární váhy, tak na vestavěný akumulátor (s dobíječkou) pro mobilní váhy a pro případy, kdy v dosahu váhy není k dispozici síťová zásuvka. Základní typy displejů, přesto nejčastěji používané právě pro svoji jednoduchost, mají skutečně jen základní funkce (zapni, vypni, vynuluj, zvaž), jiné mají např. možnost zápisu do USB disku (tzv. „flešky“) se zadanými parametry o zvířeti.

Se správnou volbou typu váhy, displeje a splnění požadované funkce Vám rádi pomůžeme jak při telefonické či mailové komunikaci, anebo osobně přímo na místě ve Vaší farmě, kde si zároveň, v případě nestandardní či zakázkové váhy, místo instalace váhy zaměříme a navrhneme optimální řešení.

Ing. Petr Jakubčík

Format1 spol. s r. o.

www.format1.cz



Zpět na výpis článků