Článek o praktické elektronice pro dům a zahradu (4)

Potřebujete ze zahrady vyhnat kunu, krtka nebo špačky?

Když se na půdě, v domě, na chatě nebo v chalupě usídlí kuna, není to nic příjemného. Na místě je rychlé řešení, kterým se nechtěného nájemníka zbavíte. Podobně snadno můžete zatočit i s krtky nebo hryzci, ale třeba i s ptáky. Řešení nabízí česká firma FORMAT 1.

Plašička na kuny

Výrobky firmy FORMAT 1 řady OdH1 vypudí kunu z prostoru a zabrání, aby se vracela zpět. Podobné zařízení nabízí tento český výrobce i do auta, kde tyto malé šelmy dokážou napáchat velké škody. Vlezou do motoru, kde je teplo, a rozkoušou kabely - auto nenastartujete.

Plašič kun řady AOdHa je napájený z akumulátoru a instaluje se do motoru. Vyluzuje náhodně se měnící zvuky, které jsou kunám nepříjemné, tím je vyžene a rovněž zabrání tomu, aby se vrátily zpět. K dispozici jsou také plašiče určené k vypuzení nezvaných hostů z obytných prostor, sklepů či podkroví chalup, chat, ale i z garáží, skladů apod.

Plašička na ptáky

K dispozici jsou dále odpuzovače ptáků, které jsou účinné při snaze o vypuzení opeřenců ze zateplených fasád domů, které poškozují. Vyklovávají na fasádě díry, do kterých zatéká, fasáda se ničí, proniká skrze ni vlhkost a trpí i její vzhled.

Odpuzovač ptáků se skládá z jedné řídicí jednotky napájené na 230 VAC a čtyř reproduktorů, které se instalují na stěnu domu s přibližně šestimetrovými rozestupy. Reproduktory vyluzují náhodně se měnící zvuk, který je ptákům nepříjemný. Ti tak odletí dříve, než začnou fasádu ničit.

Pokud je dům nebo objekt větší, je třeba použít více sad. Odpuzovače ptáků Ize ale použít i v korunách stromů višní či třešní. S takovým opatřením se nestane, že by špačci sklidili úrodu dříve, než plody dozrají.

Plašička na krtka a hryzce

V zahradě bývá nepříjemným hostem krtek. Ten sice není tak škodlivý - hledá v zemi jen drobné živočichy, kterými se živí, ale zůstává po něm spoušť na trávníku i záhonech.

Nebezpečnější pro rostliny a úrodu je hryzec - býložravec, který vyhledává a likviduje kořeny, cibule, hlízy a jiné podzemní části rostlin. Zbavit se můžete obou těchto vetřelců, a to pomocí elektronického plašiče – odpuzovače myší, krtků a hryzců, ale i kun a potkanů. Baterie v přístrojích vydrží cca 6 měsíců.

Historie firmy FORMAT 1 spol. s r. o.

Společnost FORMAT 1 spol. s r. o. z Křenovic u Slavkova u Brna založil v roce 1991 ing. Eduard Grec se svou paní. Firma vznikla z nadšení z možností podnikat a tvořit něco nového. Ing. Eduard Grec byl vášnivým vývojovým pracovníkem a od začátku podnikání upřednostňoval vývoj vlastní řady výrobků.

V začátcích se firma zaměřila na výrobu plašičů hlodavců, které Eduard Grec vyvinul a vyrobil už dříve do vlastní zahrady na vyhánění krtků, hryzců, hrabošů ze záhonů, skleníků a trávníků. Firma postupně rozšířila výrobní program o výrobu a dodávku vah, omezovačů přetížení do výtahů a jeřábů, anemometrů, měření tahu tlaku, snímačů síly. Vyrábí a dodává váhy pro zemědělství na vážení dobytku, prasat, váhy pod sila, mostové a přejezdové váhy a další.



Zpět na výpis článků