Krůtí vejce a maso

Krůtí vejce a maso: Proč se vyplatí chovat krůty?

Slepičí vejce jsou pro většinu z nás běžnou součástí stravování, ale věděli jste, že vejce snáší i jiná drůbež, jako je kachna, křepelka nebo právě krůta? Proč jsou krůtí vejce tak málo dostupná a co dělá krůtí maso tak vyhledávaným pokrmem? V tomto článku si přiblížíme důvody, proč se vyplatí chovat krůty, jejich výhody i specifika.

Krůtí maso vs. krůtí vejce

Zatímco slepičí nebo křepelčí vejce jsou snadno dostupná a běžně se objevují v naší kuchyni i na menu v restauracích, krůtí vejce zůstanou pro mnohé jen neznámou zajímavostí. Zato krůtí maso je velmi populární a jeho obliba v posledních letech vzrůstá. Krůtí prsa nebo stehna často najdete v dietních receptech i na grilu. Obsahuje vysoké množství kvalitních bílkovin, minimum tuku a řadí se mezi nejzdravější druhy masa.

Proč nejsou krůtí vejce populární?

Krůta je primárně chována pro maso a druhotně pro peří. Jejich snáška je podstatně nižší než u slepic – průměrná krůta snese za rok asi 80 vajec, zatímco slepice může dosáhnout až 300 vajec ročně. Krůty navíc snášejí vejce i mimo kurník, což značně komplikuje jejich sběr a zvyšuje riziko, že je zkonzumuje predátor, jako je kuna. Tento zásadní rozdíl v chování dělá z krůtích vajec vzácnější a méně komerční produkt.

Krůtí vejce: Velká a výživná

Pokud máte možnost ochutnat krůtí vejce, rozhodně to stojí za zkoušku. Tato vejce jsou znatelně větší než slepičí, s jemnou chutí, která je velmi podobná. Při jejich přípravě je třeba dát pozor na délku tepelé úpravy – kvůli jejich velikosti potřebují delší dobu vaření i smažení, aby se eliminovalo riziko přenosu salmonely.

Nejčastější nabídka krůtích vajec zahrnuje tzv. "násadová vejce" určená pro líhnutí. Cena těchto vajec se pohybuje kolem 50 Kč za kus, což je další důvod, proč nejsou běžnou součástí kuchyně.

Chov krůt: Náročnější než chov slepic

Chov krůt je podobný chovu slepic, ale vyžaduje větší investice času a zdrojů. Krůty jsou podstatně větší, a proto potřebují více prostoru a krmiva. Jejich krmení je sice nákladnější, ale zato získáte kvalitní maso s vysokou nutriční hodnotou.

Krůty lze chovat jak pro maso, tak pro vejce, ale pokud je vaší prioritou vysoký výnos vajec, pak jsou slepice jednoznačně efektivnější volbou. Naopak krůta vyniká svým masem. Různé části těla krůty mají odlišnou chuť. Prsa připomínají kuřecí maso, zatímco stehna se svou strukturou a chutí blíží tmavému masu.

Kdy zvolit slepice?

Pokud se zaměřujete na chov drůbeže pro vejce, chov slepic bude pro vás ideální. Plemena jako Sussex, Dorking nebo Plymouth Rock nabízí skvělý poměr mezi množstvím vajec a masa. Lehká nosná plemena dokáží ročně vyprodukovat až 300 vajec, což zásadně převyšuje snášku krůty.

Zajímavosti o krůtách

Krůta pochází z Ameriky a do Evropy ji v 16. století přivezli Španělé. Dlouho se jim říkalo "indická slepice" kvůli chybnému předpokladu, že pochází z Indie. V českých zemích se chov krůt rozšířil až na počátku 20. století, kdy se jejich maso stalo oblíbenou pochoutkou. Zajímavostí je, že krůty mají velmi dobrý orientační smysl a jsou schopné zapamatovat si polohu svého teritoria. Jejich chování je také považováno za inteligentnější než u slepic, což je další důvod, proč někteří farmáři volí právě jejich chov.

 

Neváhejte nás kontaktovat