Článek o odháněčích ptáků (1)

FORMAT 1 vyzraje i na ptáky

Mezi elektronickými výrobky pro dům i zahradu, které vyrábí a prodává společnost FORMAT 1 z Křenovic u Slavkova u Brna, mají nezastupitelné místo také plašičeodpuzovače ptáků.

„Stává se, že zateplíte dům a ten se stane objektem zájmu ptáků, kterým se toto zateplení zalíbí. Ptáci nalétávají na stěny, vyklovávají do fasády díry, do kterých následně zatéká. Tím se fasáda ničí, vzniká vlhkost a dům se stává nevzhledným,“ nastínila současná jednatelka společnosti FORMAT 1 Lucie Jakubčíková.

Dodala, že odpuzovač se skládá z řídící jednotky napájené z 230VAC a čtyř reproduktorů, které se instalují přibližně šest metrů od sebe na stěnu, kterou chceme chránit před vyklováváním od ptáků. Reproduktory vyluzují náhodně se měnící zvuk, který je ptákům nepříjemný, a ti opustí stěnu dříve, než ji začnou ničit vyklováváním. „Pokud je dům nebo objekt větší, je třeba použít více sad,“ upozornila.

Elektronická plašička a mechanický odháněč ptáků

Zatímco elektronické rušičky jsou účinné hlavně při ochraně zateplení budov, mechanické odháněče mají ochránit před ptáky sochy a fasády. „Mechanické zábrany zabrání usedávání ptáků a znečištění trusem,“ doplnila jednatelka s tím, že do portfolia firmy patří i lepidla na lepení pásů s hroty řady PPH či plašiče řady OdK-H2. Ty lze použít jako odháněče špačků. „Při zavěšení v koruně stromu vydává zvuk, který je špačkům nepříjemný a od nežádoucí sklizně třešní či višní je odradí,“ popsala.

Firmu FORMAT 1 založil na konci roku 1991 v budově křenovického zemědělského družstva Eduard Grec s manželkou. Původně vyráběli a prodávali plašiče hlodavců. Dnes společnost nabízí nejen elektroniku pro dům a zahradu, ale také váhy pro hobby, domácnost, chovatele i zemědělce, napájecí zdroje, adaptéry, průmyslové váhy, vážní systémy standardní i na míru, omezovače přetížení zdvihacích zařízení a průmyslovou elektroniku.



Zpět na výpis článků