Článek o praktické elektronice pro dům a zahradu (5)

Praktická elektronika pro dům a zahradu od firmy FORMAT1

Česká firma FORMAT1 s.r.o. s třicetiletou tradicí se ve svých začátcích zaměřila na výrobu plašičů myší, kun a krtků. Zakladatel firmy je původně vyvinul a vyrobil na vyhánění krtků a hryzců na své vlastní zahradě. Od té doby se nabídka produktů značně rozšířila i na další zařízení v tomto oboru.

-Výrobky řady OdH1 slouží k ochraně podkroví domů, chat a chalup, kde se často usídlí kuny. Jednak obtěžují obyvatele hlukem, obzvláště v noci a ničí svými výkaly stěny a další části domu. Navíc obtěžují nepříjemným zápachem. Umístěním přístrojů OdH1 vyženete kunu z domu a zabráníte jejímu návratu zpět. Baterie vydrží až šest měsíců. Pro větší prostory vyrábí firma Format1 výkonnější modely řady OdH-max a OdH1-Supermax, které jsou určeny do prostor až 400 metrů čtverečních. Frekvence zvuku se náhodně mění, čímž je návykovost na něj snížena na minimum.

-Plašič ODK-H2 je určen na odhánění krtků, kteří, přestože nejsou škůdci, jsou na zahradě nežádoucí. Přístroj je velmi účinný na hryzce, okusující kořeny rostlin. Bylo s úspěchem prověřeno, že jej lze dokonce použít i zavěšený do korun stromů třešní a višní na úspěšné odhánění špačků. Zvuk jím vydávaný je špačkům natolik nepříjemný, že je odežene ze zahrady.

-Plašič kun z osobního vozidla řady AOdHa odrazuje tato zvířata, aby se neusadila v teplém motoru vozidla. Zde se zabydlí a pak často vykusují izolaci či ničí jeho elektrickou kabeláž. Plašič se instaluje do prostoru motoru. Je napájen z autobaterie. Po nastartování vozidla se přístroj sám automaticky odpojí.

Mezi výrobky značky Format1 přibyly dále plašiče – odpuzovače ptáků ze zateplených fasád domů. Často se stává, že se ptáci na fasádě pod střechou usídlí, založí hnízdo a vykusují do fasády díry. Tato zařízení sestávají z jedné řídící jednotky, umístěné uvnitř v budově a čtyř reproduktorů, vydávajících náhodně se měnící, ptákům nepříjemný zvuk. Reproduktory se instalují zhruba šest metrů od sebe, nejlépe pod střechu z vnější strany budovy. Na velký dům je nutno použít více sad přístrojů.

-Elektronické lapače hmyzu řady Capture, které rovněž patří do sortimentu firmy Format1 využijete nejen v létě na terase, ale i v kuchyni, na chalupě či po pergolou. Uvnitř přístroje jsou instalovány zářivky s namodralým světlem, které lákají hmyz. Před zářivkami jsou umístěny kovové mřížky, připojené na zdroj vysokého napětí (cca. 3700V). Jakmile se k nim hmyz přiblíží, je usmrcen vzniklým elektrickým výbojem a spadne do záchytné misky. Tu po určité době vyjmeme a vysypeme.

Pro případ, kdy je nutno zamezit případnému odpadnutí hmyzu mimo záchytnou misku jsou určeny lapače hmyzu založené na podobném principu lákání hmyzu světlem, ale namísto vysokonapěťové mřížky mají samolepící fólii, na kterou se hmyz přichytí. Toto je vhodné např. do potravinářských provozů či kuchyní.

-Podrobnosti o těchto a dalších výrobcích najdete na webových stránkách firmy www.format1.cz.

Zpět na výpis článků