Článek o vážení v průmyslu (1)

Váhy v průmyslu, balící technice a expedici

Váhy jsou nezbytnou součástí výroby, ať už slouží jako kontrolní, při přejímce surovin, ve výrobě či expedici výrobků. Váhami a vážením v průmyslovém prostředí se již 30 let zabývá firma Format1 spol. s r. o. Zaměřuje se kromě standardních vah především na váhy vestavěné do stávající technologie, tedy svojí konstrukcí i funkcí přizpůsobených požadavkům zákazníka.

Pod pojmem váha a vážení si většina pracovníků představí klasickou stolní váhu na vážení drobných předmětů, případně větší, plošinovou váhu v podlaze na vážení europalet. Vah je však v průmyslovém oboru mnohem širší spektrum. Výraznou oblast vah a vážení zabírají váhy vestavěné do stávající technologie na míru. Jejich velkou výhodou je, že stávající technologie zůstává beze změny. Váha se jí přizpůsobí, stává se její nedílnou součástí. Jde nejen o váhy kontrolní, které minimalizují chybovost na výstupu výroby, ale i o váhy přímo související s výrobou. Tedy váhy pytlovací, dávkovací, navažovací apod.

V tomto článku si uveďme několik konkrétních případů vah na míru od firmy Format1 spol. s r. o.

Kontrola správného obsahu krabic při expedici: Je situace, kdy se po válečkové trati přesouvají již uzavřené krabice s výrobky k expedici. Může se však stát, že v krabici omylem chybí některý díl výrobku. Následují reklamace a náklady s tím spojené. Proto se do válečkového dopravníku vkládá kontrolní výstupní váha, která každou krabici s vysokou přesností zváží. Hmotnost porovná s hmotností jednotlivých dílů uvnitř krabice vyčtenou z databáze výrobků. Pokud hmotnost nesouhlasí, předpokládá se nesprávný počet dílů uvnitř krabice. Pneumatický píst ji vysune na pult mimo dopravník. Tato výstupní kontrola založená na principu zjišťování hmotnosti minimalizuje chybovost před expedicí.

Další příklad: Ruční balení drobných předmětů, např. spojovacích dílů nábytkového kování apod. do sáčků. Kontra sáčků přepočítáváním kusů či vizuální kontrolou je nereálná. Zde lze opět využít princip vážení. Malá stolní váha vestavěná přímo do roviny desky stolu provede kontrolu obsahu sáčku sama. Správnou hmotnost si váha sestaví z hmotností jednotlivých dílů v sáčku, anebo ji obsluha může hmotnost „naučit“ položením referenčního sáčku, který si váha zapamatuje.

Případ, kdy je váha nezbytnou součástí výroby, jsou například pytlovací váhy.

Příklad: Surovinu, kterou máme ve velkoobjemových vacích (bigbag) je třeba ji plnit do malých pytlů, např. po 20 kg. Zde se nabízí řešení spojení bigbagovací vyprazdňovací stanice s poloautomatickou, či ruční pytlovací váhou. Bigbag přivezeme paletovým vozíkem k vyprazdňovací stanici, což je rám s háčky na ucha bigbagu. Součástí této stanice bývá i kladkostroj se závěsným křížem. Bigbag uchytíme, kladkostrojem jej zvedneme a usadíme do rámu s výsypným otvorem. Vlastní navažování může být řešeno pomocí vibračního podavače, šnekem, pásovým dopravníkem či jinak, podle dané suroviny. Celá konstrukce váhy může být i v bezprašném provedení.

Téměř vždy se jedná o přizpůsobení váhy k dané technologii zákazníka, prostorové dispozici druhu suroviny či softwarovým požadavkům výroby.

Váhy mohou komunikovat i s nadřízenými PLC.

Pro nízkorozpočtové výroby, pro menší objemy, není ekonomicky možné mít automatizované vážní systémy. Pro tyto případy jsou určeny jednoduché, ručně ovládané váhy. Tyto váhy jsou oblíbeny pro svoji cenovou dostupnost.

Ing. Petr Jakubčík

Format1 spol. s r. o.

Křenovice 643

www.format1.cz

tel.: 00420 544 223 668

mob.: 00420 603 253 728

Zpět na výpis článků