Rozhovor o vahách a vážení pro iDnes (1)

Zajímavá česká firma s tradicí v oboru váhy a vážení

--------------------------------------------------------------------------------

Na brněnském veletrhu nás zaujala česká firma v pavilonu váhy a vážení. Kromě tradičního sortimentu vážení se totiž zabývá řešením jakékoliv váhy vestavěné na míru do stávajících i nových technologií.

--------------------------------------------------------------------------------

Jak dlouho již působíte na českém trhu a v jakém oboru vážení se převážně pohybujete?

Společnost Format 1 spol. s r. o. byla založena v r. 1991 s cílem jednak prodeje a servisu běžných stolních vah, jeřábových vah a dalších vah, a jednak – a to především - konstruovat a vyrábět zakázkové vážicí systémy vestavěné jak do nových, tak do stávajících technologií. Od svého vzniku systematicky řeší i problematiku snímání a vyhodnocení tahových i tlakových sil ve všech možných oblastech průmyslu od lehkého a zpracovatelského až po těžký, jako jsou např. hutě a slévárny. Zakázkové váhy vyvíjíme a vyrábíme ve vlastním konstrukčním oddělení a našich dílnách. Mimo zakázkové váhy lze u nás nalézt široký sortiment vah různých typů.

V čem jste přesvědčeni, že mohou být Vaše vážicí systémy pro firmy zajímavé?

Jednou z našich deviz jsou dlouhodobé a hlavně praktické zkušenosti z mnoha průmyslových odvětví. Při návrhu řešení vážicího systému do požadované technologie jsme schopni na základě těchto našich zkušeností ve spolupráci se zákazníkem navrhnout odpovídající technické řešení v natolik robustním či odolném provedení, které odpovídá zaným podmínkám provozu. Konstrukčně mámě široké možnosti přizpůsobit vážicí systémy stávající technologii. Umíme řešit váhy a vážení od malých hmotností pro běžné provozy až po vážicí zařízení do těžkých provozů - jeřábové váhy či plošinové váhy v řádech stovek tun.

Vidím, že záběr vašich vah je opravdu široký. Jakou nejmenší a největší váhu jste doposud realizovali?

Mezi nejmenší váhy, které máme běžně v sortimentu, patří stolní váhy na 150g s dílkem až 0,002g. K největším s jistotou řadíme váhy do slévárenských či hutních provozů a to váha na mostový jeřáb 260t, anebo váha na přesuvně odlitků na 230t.

Zabýváte se kromě stěžejního oboru vah a vážení ještě nějakým dalším sortimentem?

Ano. Od svého počátku máme ještě druhý obor zájmu a sice elektronika pro dům a zahradu. Zde dodáváme elektronická zařízení využitelná v bytě či domě a sice odstraňovač vodního kamene, lapače hmyzu, odháněče ptáků ze zateplení budov atd. Zahrádkáři mohou využít naše odháněče krtků nebo odháněče myší (známé rovněž jako plašiče na myši či plašiče na krtky). V tomto oboru patříme mezi přední české výrobce těchto zařízení a byli jsme jedni z prvních po r. 1990, kteří tento sortiment uvedli v České republice na trh. Odháněče jsou opět naší výroby a prošly dlouholetým vývojem ve spolupráci se zahrádkáři. Jeho výsledkem jsou zařízení s vysokou účinností. Vyznačují se nenávykovostí zvířátek na tato zařízení, dlouhodobou životností a hlavně vysokým účinkem odhánění.

Dále, mimo plašiče na myši, můžeme nabídnout lapače hmyzu, určené do domácností i průmyslu.

Máte i váhy pro domácnost či hobby?

Ano, i zde můžeme uspokojit požadavky zákazníků. Můžeme nabídnout váhy pro rybáře, váhy pro myslivce, váhy na kufry, váhy na králíky, váhy na drůbež, váhy na krmivo apod.

Děkuji za rozhovor a určitě se setkáme nejen na letošním Strojírenském veletrhu v Brně.



Zpět na výpis článků