Článek o praktické elektronice pro dům a zahradu (1)

Historie společnosti FORMAT 1

Dlouhou cestu ušla za 30 let společnost FORMAT 1 z Křenovic u Slavkova u Brna. Původně vyráběla a prodávala plašiče hlodavců. Dnes má v nabídce nejen elektroniku pro dům a zahradu, váhy pro hobby, domácnost, chovatele i zemědělce, napájecí zdroje, adaptéry, ale i zařízení pro průmysl, jako jsou průmyslové váhy, vážní systémy standardní i na míru, omezovače přetížení zdvihacích zařízení a průmyslovou elektroniku.
Firmu založil Eduard Grec s manželkou v prosinci roku 1991 v budově zemědělského družstva. „Vznikla z nadšení možnosti podnikat a tvořit něco nového. Inženýr Grec byl vášnivým vývojovým pracovníkem a vždy od začátku podnikání upřednostňoval vývoj vlastní řady výrobků,“ poukázala současná jednatelka společnosti Lucie Jakubčíková.

Společnost začínala s vlastním vývojem plašičů krtků, hryzců a hrabošů

V začátcích se FORMAT 1 zaměřil na výrobu plašičů řady OdK-H, které Grec vyvinul a vyrobil už dříve do vlastní zahrady na vyhánění krtků, hryzců či hrabošů ze záhonů, skleníků a trávníků.

Účinné plašičky krtků a hryzců

Poté přidal vývoj a výrobu plašičů myší, kun, potkanů řady OdH1. „Často se nám stane, že se v podkroví domu, chaty, chalupy mezi stropem nebo pod krytinou střechy usídlí kuna a její výkaly stékají po stěně. Je to velice nepříjemné, protože stěny ničí, výkaly navíc zapáchají, a je tedy nutné situaci rychle řešit. Vyhnat kunu z těchto prostorů nám pomůže přístroj řady OdH1. Umístíme jej do prostoru, kde se tento nežádoucí živočich vyskytuje. Přístroj navíc zabraňuje, aby se kuna nevracela zpět,“ ujistila.

Podle Jakubčíkové není v zahradě až tak moc škodlivý krtek, jak se mnozí domnívají, a to ani když nesprávně zryje zahradu. Hledá totiž jen drobné živočichy. Rostliny a jejich kořeny ho nijak nelákají. Nežádoucí je hryzec, ten je býložravec. Trvale vyhledává a likviduje kořeny, cibule, hlízy a jiné podzemní části rostlin. Není bohužel žádná zaručená metoda, jak ho vyhubit. S velkým úspěchem lze však použít elektronický plašič – odpuzovač krtků a hryzců, který vyrábíme.Baterie v nich vydrží zhruba šest měsíců,“ popsala.

Plašičky k odhánění špačků

Plašiče řady OdK-H2 lze dokonce použít i jako odháněč špačků do koruny stromů, jako jsou višně nebo třešně. Velice často se totiž stává, že špačci sklidí úrodu mnohem rychleji, než ovoce dozraje. Pokud je ale v koruně stromu zavěšen OdK-H2, tak zvuk, který vydává, je špačkům nepříjemný a od nežádoucí sklizně je odradí.

Mnohostranně využitelné plašičky kun

Jakubčíková upozornila i na plašič kun z osobních automobilů řady AOdHa. „Velice často se stane, že kuna vleze do teplého motoru zaparkovaného auta a rozkouše elektrické kabely, takže nemůžete nastartovat. Náš plašič se instaluje do prostoru motoru. Je napájen z akumulátoru vozidla. Spotřeba plašiče je však natolik nízká, že nemusíme mít obavy o jeho vybití. Přístroj vyluzuje náhodně se měnící zvuky, které jsou kunám nepříjemné, tím je vyžene a zabrání, aby se vracely zpět a kabely rozkousaly,“ popsala jednatelka s tím, že další řada plašičů je určena do obytných prostor, sklepů, garáží, chalup, chat, podkroví a skladů.

Plašičky ptáků na zateplené fasády domů

Postupem času přibyly do portfolia firmy další výrobky, například plašiče – odpuzovače ptáků ze zateplených fasád domů. „Stává se, že zateplíte dům a ten se stane objektem ptáků, kterým se toto zateplení zalíbí. Ptáci nalétávají na stěny, vyklovávají do fasády díry, do kterých následně zatéká. Tím se fasáda ničí, vzniká vlhkost a dům se stává nevzhledným,“ nastínila jednatelka společnosti, která dnes funguje v moderním areálu, jenž vznikl přestavbou i dostavbou původně zemědělské budovy.

Odpuzovač ptáků se skládá z jedné řídicí jednotky napájené z 230VAC a čtyř reproduktorů, které se instalují přibližně šest metrů od sebe na stěnu, kterou chceme chránit před vyklováváním od ptáků. Reproduktory vyluzují náhodně se měnící zvuk, který je ptákům nepříjemný a opustí stěnu dříve, než ji začnou ničit vyklováváním. Pokud je dům nebo objekt větší, je třeba použít více sad.

Elektronické lapače hmyzu

S blížícím se nástupem jara a létem souvisí létající hmyz, který nás obtěžuje v domácnostech, na chalupách, terasách či pod pergolami. Proti tomu jsou v nabídce FORMAT 1 účinné elektronické lapače hmyzu řady CAPTURE. „V elektronickém lapači jsou zářivky, které svým světlem s namodralým nádechem přitahují a lákají hmyz. Uvnitř přístroje jsou umístěny vysokonapěťové mřížky. Jakmile se hmyz při letu za svitem zářivky dostane do prostoru k mřížce, je okamžitě usmrcen vzniklým výbojem a spadne do misky k tomu určené,“ vysvětlila jednatelka princip lapače hmyzu. Ujistila, že celý proces je naprosto hygienický, a poukázala, že velikost napětí je významná, protože souvisí s dlouhodobou účinností lapače. „Některé elektrické lapače mají nižší napětí na mřížce nebo mají tzv. měkký zdroj napětí, čímž je jejich účinnost slabší a po čase až znemožňuje lapání a usmrcení hmyzu. Ideální je umístit lapač do tmavé části místnosti, potom je účinný ve dne i v noci,“ sdělila Jakubčíková a doplnila, že z důvodu zajištění nepřístupnosti, zvláště ze strany dětí, se přístroj nejčastěji umísťuje do rohu místnosti pod stropem.

Odstraňovače vodního kamene a odvápňovače vody

Mezi výrobky s logem FORMAT 1 patří i odstraňovače vodního kamene řady OVK. Úpravárenství vody, které zaznamenává stálý rozvoj, znamená sice ozdravění kvality pitné vody, na druhé straně ale přináší uživatelům vodovodů starosti, co s vápenatými usazeninami, které se podobně jako skleróza v žilách usazují na stěnách trubek a tím je postupně ucpávají. Dílo zkázy začíná v potrubí ve sklepě, okolo ohřívače užitkové vody a nutí majitele domu k jeho výměně za nové.

Filtry na tvrdou vodu v kombinaci s odstraňovačem vodního kamene

„Abyste se vyhnuli investici na kompletní výměnu potrubí ve zdech, instalujte na něj, ať už je plastové, nebo kovové, odstraňovač řady OVK a případně i filtr na vodu FC300. Vápenaté složky rozpuštěné ve vodě se přestanou usazovat na stěny trubek. Výsledek lze poznat na varné konvici, v pračce, myčce apod., které jsou bez viditelných usazenin. A jednou za rok, při výměně vložky filtru, si můžete odvážit, kolik usazenin a kalů z vody se v něm zachytilo,“ sdělila Jakubčíková s tím, že čistá voda teče i při odkalování ohřívače, čímž se šetří i energie ohřevu. Pro ty, co čerpají vodu ze studny, která je velmi tvrdá a obsahuje i velmi jemný písek, je určena řada OVK spolu s filtrem FC300.
Po jejich instalaci zmizí potíže s ucpáváním trysky ve splachovači na WC, stejně tak i usazeniny vodního kamene na vodovodních pákových bateriích nebo ve sprchových koutech. „A také rostliny výrazně lépe prospívají,“ připomněla jednatelka křenovické firmy. „Všem, kteří se chtějí vyhnout nákladné investici spočívající ve výměně zabudovaných rozvodů, doporučuji, aby neváhali a použili tuto jednoduchou a nenákladnou metodu,“ uvedla Jakubčíková a poznamenala, že firma FORMAT 1 v případě poruchy přístroje provádí i jejich pozáruční opravy, nikoliv jen výměny kus za kus. Není tedy třeba je vyhodit a koupit nové, šetříme tím životní prostředí.



Zpět na výpis článků